Човекът без мозък – историята на една аномалия

pict4

Възможно ли е човек да живее нормално с много малко или дори без никакъв мозък?

Този на пръв поглед безсмислен от гледна точка на човешката физиология и съвременната медицина въпрос може и да не звучи чак толкова абсурдно, след като вече има подобен документиран случай, който продължава да предизвиква изумлението на учени и лекари от цял свят.

За този странен феномен разказва сайтът Nerazgadano.info, където може да намерите и други истории за необяснени и до днес събития, хора и явления.

Изчезналият мозък

Става въпрос за 52-годишния французин Матю Р., в чиято черепна кутия по време на изследване през 2007 г. е открито толкова незначително количество мозъчно вещество, че на практика може съвсем спокойно да се счита, че той дълги години всъщност живее без мозък.

До шокиращото откритие се стига, след като мъжът, който е държавен служител, посещава болница с оплаквания за силни болки в краката от няколко седмици насам.

Общият преглед и стандартните тестове обаче не дават на лекарите информация, на базата на която да поставят адекватна диагноза, поради което са му назначени пълни изследвания, включващи и скенер на мозъка.

Именно той неочаквано разкрива наличието на шокираща аномалия,

с която мъжът живее десетилетия наред, без нито той, нито някой друг да подозира за нея.

Оказва се, че в черепа му има толкова малко количество мозъчно вещество, че първоначално лекарите дори не успяват да го забележат ясно на снимките от направеното изследване.

Почти цялата му черепна кухина е запълнена не с главен мозък, а с гръбначномозъчна течност, като едва много малка част е сиво вещество.

Обяснението

В опит да разберат причините за този изключително необичаен медицински феномен, лекарите установяват, че като дете Матю е подлаган на лечение за хидроцефалия и му е извършвано т.нар. вентрикулоперитонеално шунтиране, чрез които мозъчните камери се освобождават от излишния ликвор.

Самата хидроцефалия представлява заболяване, най-често при кърмачета и деца, при което в кухините на мозъка се натрупва гръбначномозъчна течност (ликвор), която увеличава обема на самите кухини и притиска мозъчните структури.

То се появява в резултат на настъпването на дисбаланс между образуващото се количество гръбначномозъчна течност и последващото ѝ оттичане в кръвообращението.

Оказва се обаче, че проблемът след прилагането на въпросната интервенция не е решен и в продължение на десетилетия излишната течност продължава да се натрупва в черепа на Матю, измествайки постепенно мозъка му, докато в крайна сметка не се проявява косвено чрез появата на болка в долните му крайници, когато той вече е 44-годишен.

През последните осем години учените задълбочено изследват любопитния медицински случай, но независимо че обясняват почти пълното отсъствие на мозъчно вещество при Матю с преживаната в детството хидроцефалия, за тях все още остава загадка как той успява да живее с него през всичките тези години досега.

А той живее съвсем нормално и нервно-психичното му развитие е в норма, като в продължение на дълги години дори е женен и има две деца.

Единственото, което може да бъде прието за някакъв проблем при него, е по-ниският му коефициент на интелигентност, който е сравнително малко под нормалните стойности. Дори това не му попречва обаче да постъпи на работа като държавен служител.