Кметът на Белград купил 24 луксозни имота по Черноморието за 5 млн. евро

picture2

Кметът на Белград Синиша Мали е придобил 23 луксозни апартамента в българския комплекс „Св. Никола“ между Черноморец и Созопол като директор на две офшорки от Британските вирджински острови. В същия комплекс градоначалникът купил и един апартамент официално на свое име, съобщава сръбското издание кrik.rs, част от журналистическата Мрежа за разследване на престъпления и корупция.

Според изчисления на изданието домовете струват около 5 000 000 евро, а белградският кмет ги откупил от директора на „Лукойл“ за Сърбия, на когото през 2003 г. Мали помогнал да приватизира държавната „Беопетрол“, предава „Клуб Z“.

След като описва суперлуксозния комплекс надълго и нашироко, изданието казва, че Мали придобил 24 апартамента в края на 2012 и 2013 г. Голямата част от тях – 23, купил като представител на две офшорни компании от Британските Вирджински острови – Brigham Holding & Finance Inc. и Etham Invest & Finance Corp.

Както става ясно – на името на кмета е само единият от апартаментите. Общата квадратура на всичките 24 жилища е около 3100 кв/м, като те са средно по 129 квадрата. Има и един от 203 квадрата, който се намира до самия плаж. На базата на това журналистите изчисляват цена от около 5 млн. евро. Проверка показала, че според декларациите на Мали годишните му доходи никога не са надвишавали 34 000 евро.

След като се вписва като директор на двете споменати офшорки през 2012 г., градоначалникът чрез тях купува българските компании „Ерул 11“ и „Ерма 11“, които притежавали по 7 апартамента. В края на 2013 г. чрез двете фирми купил още 9, а един записал на свое име. По-късно обаче продал 4 и сега има 20.

По-голямата част са купени от компанията „Аклади“, зад която стои сърбинът Сърджан Дабич. Именно Дабич като представител на руския гигант „Лукойл“ в Сърбия преди 12 г. участва в приватизацията на „Беопетрол“.